Östersunds kommun har engagerat sig i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige med ett klart mål att aktivt bidra till klimatomställningen. Ett framstående exempel på detta engagemang är det banbrytande byggprojektet som utgör den allra första elektrifierade byggarbetsaplatsen i hela EU. Detta projekt, som kommunen har upphandlat, ställer kravet att alla entreprenadmaskiner ska drivas på el så långt det är möjligt. Bland de framstående aktörerna som arbetar på denna historiska arbetsplats finns Havator, som har satsat betydande resurser på eldrivna kranar.

I detta projekt samarbetar Havator tillsammans med Skanska och Sjölins Smide för att bygga Ottfjällets förskola i Torvalla. Skanska, som är ansvariga för projektet, har en stark strävan mot hållbara byggen och har valt att samarbeta med Havator för lyfttjänsterna. Havator har under en längre tid etablerat ett gott samarbete med Skanska och har medverkat i flera betydande projekt, inklusive Slussen.

Havator har satt fokus på att främja en fossilfri arbetsplats och är en naturlig samarbetspartner i detta uppdrag. På byggarbetsplatsen har Havator installerat en eldriven tornkran av märket MK88 – en tyst och högeffektiv kran som är perfekt anpassad för projektets syften.

”Det är som dag och natt att komma till arbetsplatsen, det är helt tyst”, säger Havators kranförare Gunnar som ser till att alla lyft sker på ett säkert sätt.

Stefan Sundström, säljare på Havator, uttrycker sin glädje över detta milstolpeprojekt:

”Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda eldrivna lyfttjänster. Det känns extra spännande att få vara en del av detta projekt tillsammans med Skanska och Sjölins smide. När Havator investerade i fler eldrivna kranar, hade vi en känsla av att efterfrågan skulle öka i framtiden. Det händer mycket i Östersund, och vi har haft och har på gång fler uppdrag här.”

Ulf Lindström, projektchef på Skanska, poängterar projektets nyskapande karaktär:

”Det här är ett projekt som ligger i framkant, och att vara de första med en utsläppsfri arbetsplats i hela EU känns fantastiskt. Vi hoppas att detta kommer att inspirera till fler liknande projekt.”

Det finns fler projekt på horisonten för Havator i Östersund. Under 2023 har Havators Montageenhet varit involverad i byggandet av Jämtkrafts nya driftcentral och kontor. Inom kort kommer Havator påbörja fler uppdrag där montage- och lyfttjänster kommer att ingå.

För mer information, vänligen kontakta:

Stefan Sundström, säljare Havator AB
stefan.sundstrom@havator.com

Ulf Lindström, Projektchef Skanska Jämtland
ulf.lindstrom@skanska.se, +46 10 448 63 39

Om Havator

Havator grundades 1956 i Finland och är ledande i Norden inom lyft, specialtransporter, tunghantering och montage. Vi är verksamma i Sverige, Finland, Norge och Estland. Vårt mål är att ligga i framkant av utvecklingen, att vara ledande i att utveckla verksamhetens säkerhet och effektivitet, utan att glömma branschens traditioner. Koncernen omsätter cirka 100 miljoner euro och har cirka 450 yrkesverksamma i mer än 30 lokala depåer i 4 länder.