Vi har spännande nyheter att berätta. Vi utökar vår kranflotta med tre nya eldrivna kranar. Dessa kommer verka och finnas tillgängliga över hela Sverige. Vi passade på att intervjua vår affärschef som ansvarar för dessa kranar. Så här ser han på investeringarna.

Du är ansvarig för de nya eldrivna kranarna, berätta, vem har vi här?
– Fredrik Rudolfsson heter jag och arbetar som affärsområdeschef för vår Larvkransavdelning vid Havator. Jag har varit anställd här i åtta år och de senaste sju åren har jag ansvarat för larvkranarna som vi sköter på central nivå. Innan det jobbade jag inom flygbranschen som flygtekniker med underhåll av de stora passagerarplanen.

Varför investerar Havator i eldrivna kranar?
Vi står inför en miljöomställning och vi vill anpassa vår verksamhet för att bidrar till minskade utsläpp och bli mer miljöanpassade. Generellt ställs det högre miljökrav för varje dag som går och därför har vi valt att köpa in eldrivna kranar. Med de stora investeringarna vi nu gör, så tar vi ett kliv i rätt riktning och vi har mötts av mycket positiv respons från våra kunder.

– Vi väntar in två larvkranar med en lyftkapacitet på 160 respektive 250 ton, och en mindre kran som även fungerar i inomhusmiljö. Den mindre beräknas komma vid årsskiftet och de andra i början av februari nästa år. Så de gäller att boka in sig om man vill ha klimatsmartare kranar, säger Fredrik.

Hur mycket utsläpp minskas tack vare de eldrivna kranarna?
– Vi kommer kunna minska utsläppen med minst 28 000 liter diesel per år (för två larvkranar) vilket motsvarar 75 000 kg co2, koldioxid. *

Vilka uppdrag passar larvkranarna bäst för?
– De är särskilt populära vid byggnationer med prefabricerade betongstommar, både vid flerfamiljshus och industribyggnader. De lämpar sig också bra vid infrastrukturprojekt och hamnarbeten.

Vad är fördelarna med larvkranar?
– Det är många fördelar med larvkranar men jag skulle säga att de bästa är att de är väldigt effektiva bidrar till en konkurrenskraftig totalkostnad för byggprojektet. Till exempel om du bygger ett långt och smalt hus eller flera hus inom samma område, då ska du välja en larvkran eftersom den med full kapacitet och riggad förflyttar sig snabbt och smidigt mellan uppställningsplatserna på bygget. Dessutom har vi ju nu fördelen att den gör tunga lyft utan att släppa ut avgaser och det är ju svårslaget, fortsätter Fredrik.

Kan du beskriva en typisk kund?
– Ja, 90 procent av våra kunder är byggbolag eller bolag som specialiserat sig på montage av betongstommar och som sätter säkerheten först. Vi har lång erfarenhet av den här typen av kranar och det är en viktig pusselbit för ett lyckat bygge.

Var i Sverige finns dessa kranar och varför ska man anlita Havator?
– Våra Larvkranar rör sig över hela Sverige, vi har även larvkranar i Finland. Så behöver kunden en kran i Norra Sverige så fixar vi det. Vi kan mer än bara kranar. Hos oss kan du få hjälp med projektering, planering av lyft, montage, transport med fokus på säkerhet, som vi brukar säga ”Think twice, lift once”, avslutar Fredrik.

* Drivmedelskalkyl | Miljöfordon (miljofordon.se)

För mer information, kontakta:

Fredrik Rudolfsson, affärschef larvkranar Havator AB
+46 70 223 06 55, fredrik.rudolfsson@havator.com

Henrik Modéer, vd Havator AB
+46 73 766 74 87, henrik.modeer@havator.com